Wie zijn wij en waarom dit blog?

Wij zijn Martijn (30) en Tessa (28) en wij gaan ons eigen huis (laten) bouwen! Maar als je dit leest, is dat waarschijnlijk niet echt meer een verrassing. We gaan dit blog bijhouden zodat we veel gestelde vragen hier kunnen beantwoorden en dat mensen die geïnteresseerd zijn kunnen bijhouden hoe onze plannen verlopen.

Omdat het allemaal relatief nieuw is allemaal, is het lastig om objectieve informatie te vinden en datgene dat er is, is vaak meer een mening dan een onderbouwing, of een verkoopverhaal.

Het idee is dat, terwijl wij onszelf wegwijs maken door deze informatie, we de resultaten hier samenvatten. We zijn geen professionals, zie deze blogs meer als een dagboek dan een handleiding. Zo kunnen we altijd over een paar jaar terugkijken en denken "haha, kijk hoe schattig onwetend we waren".

"Wat gaan jullie nou eigenlijk doen?"

Wij zijn bezig met het traject om een passief huis te laten maken. Er zijn wat verschillende termen over allerlei soorten woningen welke verkeerd door elkaar worden gebruiken, dus eerst even een verduidelijking:
- Cradle To Cradle bouwen is een manier waar je je bezig houdt met waar alle bronmaterialen vandaan komen (verantwoord etc.), hoe dit zich verhoudt tot de omgeving en dat het, als het tijd is voor slopen, allemaal hergebruikt kan worden. 
- Nul Op De Meter is een principe waar je netto resultaat tussen opbrengst en verbruik (nabij) nul is. Stel je verbruikt 10kwh op een dag en gemiddeld leveren je zonnepanelen dat ook op, dan heb je aan het eind dus nul op je meter.
- Passief wonen wil zeggen dat je op de meest optimale manier gebruik maakt van de zon. Dit doe je door je huis zo te positioneren en te bouwen dat de zon grotendeels voldoende is voor het opwarmen van je huis. Dit combineer je met een hele hoge isolatiewaarde (Rc=10!) waardoor je heel weinig energie nodig hebt om je huis te verwarmen/koelen. Je probeert zo min mogelijk actief te koelen of te stoken, vandaar de term passief huis. 

Wil je hier iets meer over weten, dan hebben we deze pagina welke duurzaam beter uitlegt.

Het is belangrijk om te weten dat het ene concept het andere niet uitsluit, maar het is in de basis niet hetzelfde. Wij gaan voor een passief huis. Door verantwoorde materialen te gebruiken zit daar een stukje cradle to cradle in en door in de toekomst zonnepanelen te plaatsen komen we dus ook nabij nul op de meter.

Het volgende blog zal meer ingaan op het systeem waar we voor hebben gekozen. Voor nu heb je het gered tot het einde van deze!

Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Eat, Sleep, Design, Repeat?

Duurzaam, wat is dat eigenlijk?

'Ik ben geen inbreker hoor'